Svenskfransk fisksoppa

Vad roligt att det fanns de som ville ha soppreceptet! Här kommer det

För 4 personer behövs:

600-700 g filé av torsk(går även bra med liknande fisk)
2 hackade gula lökar
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 fänkål (350 g) i strimlor
1 morot i stavar
5 råa potatisar i små kuber
1,2 liter vatten + 3 fiskbuljongtärningar
1 tsk timjan
1 burk hela tomater
salt + vit- eller svartpeppar
1 kuvert (1/2 g) saffran
2 dl torrt vitt vin
400 g räkor
saft av 1/2 apelsin
basilika eller färsk timjan






 

"En underbart god och lättlagad soppa trots många ingredienser. Man kan med fördel laga soppan nästan helt färdig en dag i förväg."

"Förbered alla grönsaker. Börja sedan med att fräsa lök och vitlök i olja i en stor gryta eller kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis. Häll i vatten. Smula ner buljongtärningar och timjan. Klipp tomaterna i bitar med kökssax direkt ner i burken (det blir godare än att ta krossade tomater). Häll i tomaterna. Salta och peppra försiktigt. Koka upp och låt soppan koka 30 minuter under lock. Lägg i saffran och vin när ungefär halva koktiden har gått. HIT kan man förbereda och i så fall koka upp soppan när det är dags för de sista momenten.
    Rensa räkorna. Skär fiskfiléerna i stora bitar. (Är fisken fryst så skär den i bitar innan den tinat helt.) Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 minuter. Lägg sedan i räkorna. Smaka av soppan med pressad apelsin(lite i taget) och mer kryddor om det behövs. Strö över hackad persilja eller basilika. Gärna och färsk timjan."

Receptet hämtat ur Kärlek, oliver och timjan, Mat för välbefinnande skriven av Fanny och Anna Bergenström.

TAADAA!!





Serveras gärna med aioli( creme fraiche + vitlök + lite salt) och ett gott bröd!

Smaklig måltid!



/Kajsa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback