Semlor

Jag har ägnat eftermiddagen åt semlebakning. Semlor är bra tycker jag. Allt gick som det skulle enda tills bullarna skulle in i ugnen. Eller, in i ugnen kom de och ut kom de också men inte riktigt i det skick jag hade tänkt mig. I alla fall inte i den färg jag hade tänkt mig. Nog för att jag inte gillar blek mat men någon måtta får det väll ändå vara..


Nåja, aldrig har någon smakat så välgräddade semlor förut, det kan jag lova, helt säkert.


Kom till mig Kajsa och ät kolbulle med grädde och mandelmassa. Kom bara kom  





/klara

Den nyttiga yoghurten

Åh, man låter sig så lätt luras! Jag läste lite ur Mats-Erik Nilssons bok Den hemlige kocken och där skrev han någonting som fick mig att fundera. Ni vet sån där youhurt där det på förpackningen står att den innehåller bakterier som är bra för magen? Den är mycket dyrare än den vanliga yoghurten och innehåller mycket mer tillsatsämnen av olika slag. Den är ofta smaksatt på olika sätt, innehåller mycket mer socker än vanlig yoghurt och har just den där otroligt fantastiska bakteriekulturen som ska vara så bra för våra magar.

Det ska tilläggas att smaksättningen näst intill aldrig är av naturlig härkomst (en yoghurt med endast 2,2%jordgubbe kan inte ensam ge färg och smak åt en hel produkt) och bakteriekulturen inte är naturlig utan tillsatt. Det knepiga är att vanlig naturell yoghurt framställd på traditionellt sätt innehåller levande bakteriekultur helt av sig själv. Här behövs det inte tillsättas någonting. Dessa produkter har heller inte en stämpel på sig att vara extra bra för våra magar. Den stämpeln får de produkter vars bakteriekultur är tillsatt på konstgjord väg och det är också där man passar på att ta ett flera gånger högre pris.

Och vad är då anledningen till att detta? Tillverkningsprocessen är helt enkelt så hård den tar död på mikroorganismerna som redan finns där naturligt. Därför måste bakterierna sättas till, gärna lite extra av olika slag och varan märks med att vara extra bra.

Ska konstgjort alltså vara bättre än naturligt?

/klara 


Ekologiskt?

För några år sedan började det hända saker ute på hyllorna i livsmedelsbutikerna. Man började hitta små gröna lappar där det stod ekologiskt och även varorna fick sig ett litet annat utseende. Man hade nu kommit på att vi människor eftersträvade en bättre hantering av den mat vi skulle stoppa i oss och därmed även ekologiska produkter. Det dröjde dock inte länge fören de små gröna lapparna började att öka, både i storlek och i antal. Idag hittar vi de (små) gröna lapparna på var och varannan hylla och idag känns i princip allt ekologiskt. Hur kan det då komma sig att allt nu helt plötsligt har blivit ekologiskt? Har alla bönder och spannmålstillverkare lagt om deras odlingar och skötsel av djur eller, vad är det egentligen som har hänt? På en sådan kort tid har vi gått ifrån nästan helt oekologiska till ekologiska men jag har inte hängt med hur den resan har gått till. Vad räknas egentligen till ekologiskt idag? Har det skett en markant förändring hos livsmedelstillverkarna eller har kraven för ekologiskt minskat. För mig var ekologiskt någonting positivt från början och det kändes bra att man kunde göra ett val när man stod där vid hyllan. Idag är jag mer skeptiskt. Är alla dessa livsmedel mer ekologiska än innan eller har vi kommit till den där punkten att livsmedelsindustrin vill kräma ut ännu mer pengar av oss konsumenter som inte vet bättre.

Tål att tänkas över.

/Kajsa

Ernst

Godmorgon kära läsare!

Gårdagen på Tandoori House blev väldigt mysig. Det serverades god mat och sällskapet var mycket trevligt. Vi inledde alla med att snora ner menyn efter den kalla turen från bussen till restaurangen men som tur gick det över efter ett tag.

Nog om det, nu till det utlovade en intervju om mig(Kajsa).

Till att börja med så vill jag säga att ni kommer att märka en viss klasskillnad mellan min kompanjones inlägg och mina. Det är hon som är den där teoretiska och det är hon som kan skriva så att man dras med. Hon får alltid till någonting finurligt medans jag är den som inte är så finurlig av mig. Jag kan istället glädjas åt till att jag är den lite mer pratiskt lagda. Det var jag som fixade denna fina, underbara blogg, någonting Klara inte alls skulle ha kunnat. Visst? :P
Jag kan därför med ett leende på läpparna säga att jag ibland brukar kallas Ernst av min kära vän eftersom jag är lite av den händiga. Ja, så jag är helt enkelt den händiga medans Klara är den mer teoretiska och smarta! Jag bör dock påpeka att vi båda håller samma klass när det gäller matlagning. Det enda som skiljer är att Klara minskar sockermängden i bakverk medans jag ökar den.

Övrigt så är jag 18 jordsnurr(snart 19!!) och en hejjare på att komma ihåg namn. Så passa er! Jag lever och verkar(går natur) i den norrlänska staden Sundsvall där jag trivs mycket bra. Studenten börjar närma sig och efter det har jag alla möjligheter i världen att göra vad jag vill. Kanske kommer jag att bli en kemist där tillsatser kommer att vara mitt huvudämne. Vem vet..

På återseende!

Er Ernst



Exotiskt

Jag var på City Gross igår och såg någonting äckligt. Eller, det var Vera som såg det äckliga, petade mig i sidan, viskade mig i örat och pekade lite diskret mot fiskdisken. Jag gick fram och tittade över plastväggen. Där låg det, tillsammans med laxtournedos och hummer. Det var genomskinligt, lite slemmigt och grönt. Lite som slush ni vet fast inte med is. När fisktanten i fiskdisken kom fram till mig tog jag tillfällei i akt och frågade vad det gröna möjligtvis kunde vara.

Flygfiskrom med wasabi. Man äter det i Japan, tydligen gott till rå lax..    

 

Artikelskrivande

Dagen till ära kommer att bestå av artikelskrivande för min del. Jag har hört att även min kompanjon(Klara) använder sin lördag till liknande nöje. Jag måste säga att jag just idag inte har någon skrivarlust. Det har jag dock inte haft den senaste veckan heller, så med andra ord går det lite segt. Jag hoppas kunna bli klar med en av alla artiklar idag och sedan börja på en annan imorgon.

Vad har jag då att se fram emot denna dag? Ett besök på Tandoori House kanske i god väns sällskap med familj (Klara tillsammans med anhöriga). Jag vet att det kommer att bli en bra kväll trots denna gråa dag som Klara bestämt uttryckte att det var(är).

Nu blir det artikelskrivande och lite senare i eftermiddag även ett litet inlägg om vem jag är. Spännande!


/Kajsa


Tre pulver

Här möter ni oss, tre pulver som kritiserar det mesta. Vi som driver bloggen heter Klara och Kajsa och till vår hjälp har vi även en handledare vid namn pulver 3. Denna blogg har vi tagit fram som en del i vårat projektarbete där syftet är att ge er lite matnyttig information gällande tillsatser i mat. Vi kommer att vara "lite" opartiska där vi hoppas att just du bildar dig din egna uppfattning kring tillsatser i mat.


Det du mår bra av är bra för dig

Välkommen till min nya blogg!